Domännamn


Med ett väl valt och bra domännamn – kan du börja bygga ditt varumärke på nätet. Domännamn är det som kommer efter www och för ändelsen te.x. .se, .com.

 Att välja och skaffa domännamnse

Du kan också ha nytta av, att i domännamnet ha med ett av dina viktigaste sökord – Google kommer ge dig extra poäng för det. Det kan passa ibland men behöver inte vara så.

Som vi ser det så finns det 4 typer av domännamn:

  • Domännamn som innehåller företags- eller produktnamnet
  • Domännamn som berättar om verksamheten (t ex billiga-jeans.se)
  • Domännamn som är lätta att memorera och stava till och associerar till din verksamhet på något sätt
  • Domännamn där inget av ovanstående uppfylls.

Kan man få till ett domännamn där de 3 första punkterna uppfylls så är det naturligtvis bra. Men det viktigaste är att det låter bra och att det är någorlunda lätt att komma ihåg.

Detta kan du få råd och tips kring samt att jag, om behov finns, hjälper dig att på billigaste och bästa sätt, registrera domännamnet åt dig. Det tar jag inget extra för – det ingår i min service till dig om du anlitar mig för annat samtidigt.

Ibland kan det vara en fördel att registrera flera domäner om man t.ex. vill skydda sitt varumärke -men det är inte nödvändigt. Detta får du också råd kring.

Det finns nu även en ganska ny huvuddomän, .me – om det domännamn du helst vill ha kanske är upptaget på både .se och .nu – då kan .me vara ett alternativ.

Om du vill ha hjälp att rent allmänt tänka och bygga ditt varumärke så kan jag rekommendera PBAcademy – en av Sveriges experter på personligt varumärke – s.k. Personal Branding.

Är ditt företagsnamn ledigt som domän?

Vill du registrera ditt domännamn gör du det själv enklast och billigast på Loopia.
Där kan du också på ett enkelt sätt se om din tänkta domän är ledig och om inte – vem som äger eller har registrerat den.
Du kan välja att enbart registrera domännamnet och vänta med att skaffa webbhotell eller göra båda sakerna samtidigt.

Hos t.ex. Loopia kan du både kontrollera om ett domännamn är ledigt samt enkelt registrera ett domännamn. De har ibland kampanjer som tex ”registrera fritt antal .se domäner för 15kr/s) – vilket även en del andra har – men kom ihåg att det är en ÅRSAVGIFT och from år 2 kostar det ca 100kr/år att ha en .se domän.

Över tid dvs. över flera år – har det visat sig att Loopia blir billigast – även om det är små summor det handlar om.

Vill också passa på att varna dig för domännamnsskojare och  denna telefonförsäljning av domännamn – som kontaktar dig och säger att någon annan är på väg att registrera domäner som har med din verksamhet att göra – men att de för ca 2000kr kan hjälpa dig med det. Nappa INTE på sådana erbjudanden.