Bildhantering för hemsidor


Att hitta BRA och passande bilder och illustrationer för sin hemsida / webbsajt är inte alltid det lättaste. Du vet väl att du inte får ladda ner bilder från nätet hursomhelst och använda dem – inte ens om det står att de är ”royaltyfri” (vilket INTE innebär att de är gratis att använda).

bildhantering för hemsidor

Information om upphovsrättslagen om bilder och från BUS – Bildkonst Upphovsrätt i Sverige (länken borttagen pga ”osäker sajt (ej https)
Det finns många bildbyråer som tillhandahåller en mängd bilder men de flesta är ganska dyra och riktar sig till större företag och kunder.​

Men jag har hittat några bra och billiga som jag använder – och bl.a. har köpt bilderna på denna sajt ifrån.​

Då det gäller bildhantering för hemsidor så finns det en del viktiga saker att tänka på:

En tryckfärdig bild ska alltid vara minst 300 ppi eller högre. Ju högre ppi desto bättre upplösning. Använd aldrig bilder med lägre upplösning och absolut inte bilder från Internet. Bilder från Internet har i allmänhet en låg upplösning på endast 72–75 ppi.

Om bilder scannas, spara de scannade bilderna i något av formaten TIFF, EPS, PSD (Photoshop) eller AI (Illustrator). Spara aldrig bilder i gif- eller jpeg-format, då information kan gå förlorad eftersom informationen i dessa filformat komprimeras.

Digitala kameror har blivit både billigare och mycket bättre med åren. Därför är det också vanligare med bilder tagna med en digitalkamera. Man bör vara uppmärksam på om kameran klarar höga bildupplösningar.

Glöm inte bort att spara bilden i TIFF-, EPS- eller i Photoshop-format och i hög upplösning för bästa kvalité. Använd sedan ett bildbehandlingsprogram för att bearbeta och optimera bilderna i storlek, skärpa, färger o.s.v.​

Att kopiera bilder, diagram och tabeller ur böcker, tidskrifter, tidningar, Internet m.fl. och publicera dem utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren, strider mot upphovsrätten.

Photoshop Online Editor   – gratis Photoshop(Online)

Du registrerar dig och har sedan möjlighet att ladda upp bilden, beskära förminska, redigera och sedan förvara bilderna här uppe.​

Ibland kan man behöva frilägga en bild från sin bakgrund – så att bara huvudmotivet syns och resten är t.ex. vitt.

Guide om bildhantering mha PaintSthop Pro (billigare än PS)

Med bildhantering för hemsidor menas också att man skall skriva in en bra Titel resp. ALT-tagg till bilden, som dels beskriver vad bilden föreställer men ibland också att man kan försöka få med ett relevant sökord i den ALT-taggen resp. Titeln. Avsaknaden av detta är det i särklass vanligaste misstaget visar en stor undersökning och det kan ha viss inverkan på hur Google rankar sajten (är EN av många ranking faktorer) men påverkar definitivt möjligheten att bilderna kan komma med i bildsöket – och det söks på bilder i mycket större omfattning än vad man tror.