Billiga hemsidor i WordPress


Billiga hemsidor i WordPress

I nov 2015 passerades en betydande milstolpe – 25% av världens alla webbsajter är nu utvecklade i WordPress enligt statistik från W3Tech.
WordPress är ett så kallat CMS (Content Management System) som används för att skapa, underhålla och publicera webbsajter och i början var det mest bloggar  men numera används det till både enklare och mer komplexa webbsajter.  Man har på de senaste fyra åren gått från att driva 13% av alla världens webbsajter till att alltså nu driva en av fyra av alla webbsajter i världen.

Konkurrenter som Joomla, Drupal och Movable Type må ha haft en del användare genom åren men numera verkar de nästan borta från marknaden
Joomla driver endast 2,8% , Drupal driver 2,1% . Så valet torde vara ganska uppenbart.

Om din hemsida görs i WordPress och man dessutom utgår från något av de s.k. teman som finns och väljer ett bra gratistema som dessutom är responsivt – så kan du få en mobilanpassad, modern och tilltalande hemsida för en ganska billig penning.  Vi kan hjälpa dig med billiga hemsidor i WordPress.
billiga hemsidor i WordPress

Fördelarna är bl.a. :

  • Den är utvecklad med världens mest använda verktyg för att skapa hemsidor
  • Verktyget WordPress är gratis
  • Det finns en mängd färdiga s.k. teman, designmallar –
    vilket gör att man inte behöver uppfinna hjulet igen
  • Många av dessa teman är gratis och duger ofta mycket bra för de flesta
  • Har man mer avancerade behov på design & layout, flexibilitet mm –
    så kan man välja något betaltema men då blir prislappen lite högre
    och sajten lite mer komplex
  • Till WordPress finns en mängd s.k. plugins (tilläggsmoduler) med vilka man lätt
    kan skapa ytterligare funktioner och bygga vidare på sin webbsajt

 

För att kunna hålla ett BRA pris – så baserar jag din hemsida på något av de bra gratisteman som finns och som jag utvärderat och funnit stabila,
funktionella, flexibla och bra.

Jag gör vissa anpassningar inom ramen för de begränsningar som alltid finns i dessa teman.
Exempel på anpassningar som görs är att lägga in din logga och företagsnamn, ändra färgsättning, lägga in sidfot med kontaktuppgifter mm.
Jag gör dock inga anpassningar som kräver att man går in och ändrar i den s.k. css-koden.

Det ingår alltid ett kontaktformulär så att besökaren lätt kan maila till dig utan att man behöver exponera epost adressen på hemsidan (stor risk för spam).

Om det visar sig att du önskar en mer avancerad design & layout än vad som går att göra i de gratisteman jag jobbar med – så kan vi diskutera att eventuellt använda ett lite mer avancerat tema men som då kostar pengar.

Om vi i diskussionerna känner att dina design & layout krav kanske är extra stora – så kan det hända att jag istället rekommenderar dig att anlita någon av de WordPress utvecklare jag ibland samarbetar med. De kan hjälpa dig utveckla en mer avancerad WordPress sajt till layout & design – men då också till en högre kostnad. Då talar vi inte längre om riktigt billiga hemsidor men ändå prisvärda. (Den sökmotoroptimering som ingår om jag gör hemsidan ingår då normalt inte).

Att tänka på – ju mer avancerad design & layout, ju mer avancerat tema som väljs,  ju mer anpassningar av koden – desto svårare blir det för dig att själv underhålla hemsidan och desto mer beroende blir du av den webbdesigner som hjälpt dig bygga sajten. Det är inte alls ovanligt att man får hjälp initialt av någon att bygga sajten men sedan när det är dags att underhålla och uppdatera den – då har intresset avtagit  och/eller prislappen har blivit väldigt hög och även små obetydliga men kanske viktiga ändringar kan kosta en bra slant.
Eftersom en sajt bör vara ”levande” och någorlunda regelbundet uppdateras med ny fräsch och intressant information – så är det en viktig punkt att beakta.

Här är exempel på en del av de gratisteman jag funnit bra att jobba med.
(Jag kommer att enbart jobba med responsiva teman eftersom det är så viktigt idag att sajten är mobilanpassad)

Ett av de allra bästa teman med extra stor flexibilitet är DIVI från ElegantThemes – kostar ca 69USD/år för EN webbsajt

Elegant Themes har dessutom ett flertal andra bra betalteman. Kostar ca 69USD/år  eller 249USD som engångsavgift.
Då får man tillgång till ca 87 teman på Elegant Themes.

Vad man bör tänka på – är att hålla sig till gratis teman som finns under WordPress ”hatt” och om man väljer att satsa på ett betaltema – att ladda ner det från huvudsajten dvs. tillverkarens sajt – inte från någon av alla andra sajter som också tillhandahåller dem – risken är då stor att man kan få ett tema som kan innehålla skadlig kod eller ha andra brister eller att det inte underhålls med löpande uppdateringar osv.Kan också innehålla säkerhetshål som hackers sedan kan utnyttja.
There is no such thing as a free lunch” /Milton Friedman

Det kan alltså stå dig dyrt i längden.

Det kan också för vissa vara en fördel om temat har svensk översättning – de flesta teman har inte det.  Här finns en sammanställning över en del teman med svensk översättning.

På den sajten – som drivs av Anders Norén – så finns också en beskrivning hur man installerar och använder child themes (barn teman) men det finns också bra plugins som underlättar installationen av barn teman som t.ex. Child Themify resp. Childify Me.

Men kom ihåg – det finns ingen genväg till billiga hemsidor i WordPress – man kan inte både få en avancerad design & layout, extra funktioner, enkelt underhåll, riktig sökmotoroptimering och samtidigt inte betala för det. Däremot om man kan nöja sig med den design & layout som man kan få med något av alla de gratisteman som finns och de anpassningar som går att göra inom ramen för det samt inte har för mycket krav på extrafunktioner och inte ändrar sig för ofta – då finns möjligheter att göra billiga hemsidor i WordPress.

Billiga hemsidor i WordPress förutsätter:

  • Baserat på ett etablerat, pålitligt gratistema under WordPress.org:s hatt
  • Inte större krav på anpassningar än vad det aktuella temat kan hantera
  • Lagom antal sidor typ 6-8
  • Inte för många ändringar under projektets gång – varje ändring tar ju tid att göra
  • Innehåll som text och bilder levereras vid ett fåtal tillfällen i t.ex. Wordformat(texten)
  • Bilder levereras i bästa möjliga format, helst originalformat
  • Webbhotellet skall antingen ha en One Click installation av WordPress eller assistera
    vid installationen

 

Responsiv webbdesign – mobilanpassning

Responsive webbdesign innebär att man med hjälp av lösningar i HTML och CSS ser till att anpassa temat beroende på skärmstorleken. En webbsajt ser nämligen inte likadan ut på en 22-tumsskärm på jobbet, som den gör på en smartphones 4 eller 6-tumsskärm eller en surfplatta..

Den stora fördelen med att använda sig av responsiv design är att man bara behöver ETT enda tema.
Som med allt annat så finns det några nackdelar och det skulle möjligen kunna vara att du bör ha ganska goda kunskaper i HTML och CSS om du behöver göra ändringar i ett tema och att du måste veta hur man skapar ett s.k. child-tema där du lägger in ändringarna – annars läses de över och försvinner nästa gång du uppdaterar ditt tema.

Här kan du testa om din hemsida är mobilanpassad enligt Google Mobile-Friendly test

SEO Test för "billiga hemsidor"

Detta är högsta möjliga poäng för sökfrasen ”billiga hemsidor”
Se även sidan Mobilanpassad hemsida gjord i WordPress
som fått 93p.